J.R.R. Tolkien
Alhoewel er heel veel sites over Tolkien bestaan is de eerste die ik wil noemen die van een ‘commerciële’ site. Begonnen uit het onderling ruilen en verkopen van leden van het Tolkien genootschap Unquendor. Uitgegroeid tot een echte winkel in Leiden. Alles van Tolkien, over Tolkien en met Tolkien: de nederlandse Tolkienwinkel.

Mooiste aan de site (behalve de koopwaar erop) was dat het vormgegeven was in Word door de winkelbaas zelf. Gewoon omdat hij dat al kende. Geen menubalken of headers maar een aantal aan elkaar gekoppelde prijslijsten met uitleg en plaatjes. Het functioneerde ook nog prima en jarenlang heeft hij alle adviezen en aanbiedingen om het met pakket zus of scriptaal zo te gaan doen afgewezen. De lange lijsten nodigden uit tot rondneuzen. Watertanden van prachtige dingen als de History of Middle-Earth in drie gebonden delen. Hoofdschudden bij het zien van al die flauwekul artikelen die rond de film trilogie op de markt is gebracht.
Kortgeleden is de site toch op de schop gegaan en is nu ‘Powered by ShopFactory (TM)’ of zoiets. De koopwaar is gebleven maar het ziet er ongenadig steriel uit. Als je je site maakt met spul dat bedoeld is om webshops in autowasmiddelen te maken, dan is de kans groot dat hij er ook uit ziet alsof je autowasmiddelen verkoopt.

De Tolkien Society is zo’n beetje de officiële Tolkien fanclub. Hun website is niet het flonkerende juweel dat je zou willen maar de informatie die er staat is relevant en rustig gebracht. Het heeft een mooie collectie links. Een goed begin. Unquendor is de Nederlandse Tolkien gemeenschap. Geen geweldige site maar er is een forum alwaar je Tolkien fans in het wild kunt observeren.

Geen idee hoelang deze officiële website van het Peter Jackson filmproject nog blijft bestaan. Specialiteit van het huis zijn de videoclips maar er is ook veel fotomateriaal en achtergrondinformatie.
Twee websites die de verschillen tussen het boek en de film op een rij hebben gezet. De Encyclopedia of Arda is wat neutraler van toon dan de Nit Picker’s Guide to the Lord of the Rings. Leuk voor mensen die het boek niet kennen en willen weten waarom bij sommige Tolkien fans stoom uit de oren komt als de films genoemd worden.

Heel leuk is thehuntforgollum.com. Een aantal fans heeft een 40 minuten durende film gemaakt van een stukje uit het verhaal dat in de films alleen terloops genoemd word: Aragorn’s zoektocht naar Gollum. Heel mooi gedaan.

Ook aardig is MERP: de Middle-Earth Role-Playing Community. Ik kan er weinig op vinden over rollenspellen maar er staan wel interessante essays op. Recent is de site helemaal op de schop genomen. Erg actief is hij niet.

Star Wars
Op de officiële Star Wars website zit veel opgeborgen in Hyperspace, een betaalde fanclub. Toch is er ook zonder te betalen nog genoeg te zien.
Een mooie fansite is theforce.net. Groot maar nogal traag. Veel concurrentie is er eigenlijk niet. Je zou verwachten dat het zou stikken van de Star Wars fansites maar dat valt erg mee. Er zijn een hoop diet iets doen maar dan meestal heel specialistisch. Grote, algemene sites zijn dun gezaaid. In Nederland is Echo Base met afstand de grootste maar ook dat heeft niet veel om het lijf.

Harry Potter
We beginnen bij J.K. Rowling’s eigen site. Ze vult hem zelf met wetenswaardigheden. Zoals waarvan de toverstaven van Ron, Hermione en Harry gemaakt zijn. Ze laat er van tijd tot tijd hints vallen over nog te publiceren delen. Ook is er een afdeling waarin ze geruchten de nek om draait. Verplichte kost dus.

De twee grootste fansites zijn Mugglenet en The Leaky Cauldron. Het verschil is dat de eerste wat speculatiever is en de tweede meer met de voeten op de grond blijft.
In het nederlands zijn er de Harry Potter Freakz en een site met de originele naam Harry Potter Online.

Wanneer je op zoek bent naar informatie over de wereld van Harry Potter dan moet je bij de Harry Potter Lexicon zijn. Het voelt niet aan als een fansite omdat het zo droog gebracht word. Zonder de opwinding en wilde speculatie van eerder genoemde sites. J.K. heeft verklapt dat ze er wel eens wat in opzoekt als haar geheugen haar in de steek laat en ze de boeken niet bij de hand heeft. Dat zegt toch wel iets.